Canada legaliseert cannabis na verbod van ruim een eeuw

Canada legaliseert cannabis na verbod van ruim een eeuw

Om middernacht lokale tijd trotseerden tientallen gebruikers in Saint-Jean-de-Terre-Neuve, aan de oostkust, urenlang de koude om enkele "legale" grammen cannabis te kopen in een winkel van het merk Tweed, dat kort opende om de gebeurtenis te vieren. "Het was mijn droom om de eerste persoon te worden die de eerste legale gram cannabis koopt en hier ben ik dan", zei Ian Power, die al sinds 20 uur stond aan te schuiven.

Justin Trudeau

Drie jaar na zijn verkiezing realiseert de liberale regering van Justin Trudeau zo een van zijn meest symbolische kiesbeloftes. Canada wordt zo pas het tweede land ter wereld dat cannabis toelaat voor recreatieve doeleinden, na Uruguay in 2013.

In Quebec opent de overheid om 10 uur twaalf winkels om cannabis te verkopen. Binnen drie jaar moeten dat er 150 worden. De provincies Manitoba en Alberta daarentegen beslisten om de markt te liberaliseren. Een handvol privé-verkooppunten zullen woensdag ingehuldigd worden. De regering wou iedere provincie zelf laten beslissen hoe ze de cannabishandel zou organiseren.

Gezondheidseffecten

De conservatieve oppositie in het parlement van Ottawa ging de voorbije dagen fors in de aanval tegen de maatregel. De tegenstanders van Trudeau, maar ook artsen, zijn ongerust voor de effecten op de gezondheid van de bevolking en op de openbare veiligheid.

"We werken al zeker twee jaar samen met de verschillende regeringen", antwoordde Trudeau dinsdag. Hij herhaalde dat de legalisering ervoor moet zorgen dat minderjarigen moeilijker toegang zullen krijgen tot de softdrug, en dat "geld uit de zakken van criminele organisaties wordt gehaald".

Niet alleen softdruggebruikers verwelkomden de legalisering, ook de beurs van Toronto deed dat. De voorbije maanden werden miljarden dollars geïnvesteerd in de nieuwe industrie. Marktleider Canopy Growth groeide in een jaar tijd 448 procent en was dinsdagavond 13,9 miljard dollar waard.