Cadeaus die goed zijn voor de planeet zijn goed voor jou

Cadeaus die goed zijn voor de planeet zijn goed voor jou

Door Maïté Hamouchi

Zero waste kit

Heb je vrienden die nog niet echt mee zijn met de ‘zero waste' filosofie? Geef hen dan een duwtje in de rug met een cadeau dat alles bevat om ermee te starten. Kies je voor een keukenkit, bijvoorbeeld, denk dan aan een bulkzak, een lunchbox in inox, bokalen, een glazen drinkfles... Liever een beautykit? Vergeet dan geen wasbare reinigingsdoekjes, een vaste shampoo, een plantaardige olie om het lichaam te hydrateren, enz. Om je kit op-en-top persoonlijk te maken, ga je best zelf alle producten kiezen in de winkel. Leg alles in een mandje... dat je vrienden kunnen hergebruiken om hun boodschappen te gaan doen.

(H)eerlijke cosmetica

Leuke, milieu- en diervriendelijke schoonheidsproducten kopen zonder verpakking? Dat kan! Lush biedt een assortiment vaste shampoo, douchegel en hydraterende verzorging met heerlijke geuren, om mateloos van te genieten. Maar het merk bedacht ook een 100% vegan foundation (Amazon Primer, 14,95 euro), gezichtsreiniger (Sleepy Face, 5,95 euro) en massagebar (Holly Berry, 12,95 euro). Om te vermijden dat je een wegwerpdoosje gebruikt om je cadeau in te pakken, stelt Lush de Japanse furoshiki-manier voor, in een doek met decoratieve motieven en met een herbruikbare Knot Wrap. Het ideale cadeau om je vrienden én de planeet in de watten te leggen.

Voor kinderen en zwangere vrouwen

Kinderen krijgen vaak kleding als ‘nuttig' cadeau. Maar aan de snelheid waarmee ze groot worden, blijft dat niet lang nuttig. Gelukkig is er deze website, waar je kleding kan huren. Het principe is simpel: voor 19 euro per maand mag je drie stuks uit de collectie kiezen, voor kinderen van 0 tot 6 jaar. De formule bestaat ook voor zwangere vrouwen (39 euro per maand voor drie stuks).

www.taleme-shop.com

Bio en Belgisch

Een milieuvriendelijk geschenk kopen, begint bij het checken van de oorsprong ervan. Iets Belgisch cadeau doen, is ideaal want dat heeft geen duizenden kilometers afgelegd voor het onder je kerstboom terechtkomt. Lichaamsverzorging scoort altijd goed tijdens de feesten. Ga je voor zeepjes, oliën of kaarsen, zoek het dan niet te ver. En houd het zo natuurlijk mogelijk. Zoals deze biozeep op basis van bijenwas. Habeebee is in de eerste plaats een love story tussen mens en bij. Het idee is de was en niet de honing te gebruiken, voor een 100% diervriendelijke bijenteelt. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn vrienden zelfs een bijenkorf cadeau doen om zelf ‘habeebeehouder' te worden. Al vraag je misschien best eerst hun mening... (6 euro per zeepje en 24 euro per kaars).

www.habeebee.be