Buitenlandse imams om tekort tijdens ramadan op te vangen

Buitenlandse imams om tekort tijdens ramadan op te vangen

Elk jaar worden tijdens de maand Ramadan Marokkaanse koranrecitators uitgenodigd om naar België te komen, op vraag van verschillende moskeeën. "Het aantal imams in België is namelijk onvoldoende om tijdens deze spirituele maand te voldoen aan de verwachtingen van de moslimgemeenschap". Dat stelt het Executief van de Moslims van België (EMB) naar aanleiding van "kwaadwillige en foutieve informatie" in de pers over de aankomst van buitenlandse imams in België. "Dit is nefast voor de integratie", had de Antwerpse imam Nordine Taouil hierover vandaag in De Morgen gezegd. De delegatie bestaat dit jaar uit 42 koranrecitators (die instaat voor de melodische voorlezing van de koran tijdens het gebed) en zeven liturgische begeleiders, waaronder drie vrouwen. De delegatie wordt door het ministerie van Islamitische Zaken van Marokko gestuurd en ontvangen door de vereniging Bijeenkomst van Moslims van België (BMB), die lid is van de Coördinatieraad van de Islamitische Instellingen van België, partner van het EMB, aldus het persbericht.

"Hun rol bestaat erin spirituele en liturgische ondersteuning te bieden aan de gelovigen tijdens de gebeden en nachtwaken gedurende de maand Ramadan. Het gaat om personen, voornamelijk van universitair niveau, die opgeleid en bereid zijn om zich te uiten in een Europese context. De inhoud van hun interventies, die gebaseerd zijn op gemeenschappelijke waarden en het vreedzaam samenleven, worden voorafgaand geverifieerd door de BMB."

De Belgische moslims hebben de spirituele steun van deze imams altijd toegejuicht, in afwachting van de naderende start van de toekomstige opleiding van het EMB voor lokale imams in België, besluit EMB-voorzitter Mehmet Üstün.

bron: Belga