Brusselse werkloosheid in twee jaar gezakt naar niveau van Antwerpen en Gent

Brusselse werkloosheid in twee jaar gezakt naar niveau van Antwerpen en Gent

"Twee jaar geleden lag de werkloosheid in het Brussels Gewest beduidend hoger dan in Antwerpen of Gent. Vandaag ligt de werkloosheid de ene maand net boven, de andere net onder die van deze twee Vlaamse steden. De werkloosheid ligt zelfs gevoelig lager dan in Waalse steden zoals Luik of Charleroi". Dat zei Brussels minister voor Werk en Economie Didier Gosuin op de nieuwjaarslunch van DéFI. De partij verkoos dit jaar de balans van het werk van haar ministers in de Brusselse regering halfweg de legislatuur voor te leggen, boven venijnige aanvallen te lanceren naar andere partijen, aldus voorzitter Olivier Maingain. Gosuin wees erop dat deze legislatuur de bevoegdheden voor Werk en Opleiding in handen van één minister zijn terecht gekomen. Dat werpt volgens hem zijn vruchten af, ook al is het neo-liberale beleid van de federale regering een zware rem voor de pogingen van de Brusselse coalitie om de ongelijkheid in het hoofdstedelijk gewest weg te werken. Die ongelijkheid bedreigt voor hem het maatschappelijk weefsel dat noodzakelijk is om vooruitgang te boeken.

DéFI richt zich ook niet exclusief op Franstalig België, beklemtoonde Gosuin. Hij verwees onder meer naar de samenwerking tussen de VDAB en Bruxelles Formation bij het uitwerken van gezamenlijke opleidingen en het samenwerkingsakkoord tussen Actiris en VDAB voor de uitwisseling van vacatures in het andere gewest. "Als een jongere in moeilijkheden is, mogen er geen institutionele remmen zijn om het helpen", zei hij.

Didier Gosuin wees er ook op dat hoewel er sinds tien jaar een symmetrie bestaat in de regering van de Franse gemeenschap en het Waals en Brussels gewest, maar dat de drie regeringen pas deze legislatuur regelmatig samenwerken. Hij hoopte dat ook hetzelfde met de Vlaamse regering kan gebeuren. De kans daartoe lijkt hem echter eerder klein vermits Vlaanderen niet eens de Strategie 2025 voor het Brussels gewest heeft willen meetekenen.

bron: Belga