Brusselse mobiliteitsweek gaat voor mix van vervoermiddelen

Brusselse mobiliteitsweek gaat voor mix van vervoermiddelen

De Belg heeft niet alleen een baksteen in de maag, maar ook een auto in de garage. Dat wordt tijdens elke ochtendspits opnieuw pijnlijk duidelijk. Zeker in grootsteden zoals Brussel zorgt het verkeer vaak voor meer stilstand dan vooruitgang. Daarom wil de Week van de Mobiliteit onder het motto ‘Be MobilMix' de Brusselaars uitdagen om verschillende vervoermiddelen te mixen.

"We zijn niet tegen de auto, want iedereen heeft die wel eens nodig. Maar we willen de mensen aansporen om de intelligente keuze te maken en het vervoersmiddel te kiezen waarmee ze zich het beste en het snelste kunnen verplaatsen", vertelt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a). Via verschillende initiatieven zoals de MobilExpo, die loopt op zeven plaatsen in het gewest, moeten de weggebruikers zich bewust worden van de mobiliteitsmiddelen.

De apotheose van de jaarlijkse actie is zoals steeds de Autoloze Zondag, die dit jaar al voor de 17de keer wordt georganiseerd. Die dag behoort de straat toe aan de fietsers en wandelaars en kan de Brusselaar zijn stad ontdekken via 40 tochten en parcours. Voor wie pech heeft met de fiets staat vzw Cyclo met mobiele ateliers paraat.

Op die 18de september rijden er wel nog altijd zo'n 20.000 voertuigen rond in het Brussels Gewest. Weggebruikers blijven dus toch best aandachtig. "Een rood licht blijft een rood licht. Elk jaar opnieuw zijn er spijtige ongevallen te betreuren die perfect konden vermeden worden", stelt Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets.

Foto Belga / N. Maeterlinck