Brusselse formatie: cdH blijft bescheiden

Brusselse formatie: cdH blijft bescheiden

De Brusselse PS'ers Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort ontvangen vandaag cdH-voorzitter Maxime Prévot en Brussels lijsttrekker Céline Fremault met het oog op de vorming van een nieuwe Brusselse regering. De Franstalige humanisten haalden maar zes zetels in Brussel en stellen zich bescheiden op. "Je moet telkens naar het signaal van de kiezer luisteren", zei Prévot bij aankomst. De PS bleef in Brussel aan Franstalige kant de grootste partij, en dus nemen de Brusselse socialistische kopstukken Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort er het initiatief.

CdH is de laatste partij die aan bod komt in de eerste ronde van de consultaties. Ecolo, MR, DéFI en PVDA kwamen eerder al langs. De humanisten haalden slechts zes zetels in Brussel. Dat is niet genoeg voor een heruitgave van de meerderheid met PS en DéFI en ook voor coalities met PS en MR, en met Ecolo en MR komt het cdH tekort. Een meerderheid met PS en Ecolo is erg nipt (38 van 72 Franstalige zetels in het Brusselse parlement), en dan blijven enkel nog de coalities met vier partijen over.

Het cdH blijft dus bescheiden, verklaarden voorzitter Maxime Prévot en lijsttrekker Céline Fremault dinsdag. "Mijn idee is niet veranderd. Je moet altijd luisteren naar het signaal van de kiezer."

Aan Nederlandstalige kant is er sinds eind vorige week een afspraak tussen Groen, Open Vld en sp.a om onderhandelingen op te starten. De Brusselse Open Vld zou intussen wel de opdracht hebben gekregen te temporiseren, zodat de Franstalige zusterpartij MR zich in de Brusselse regering kan manoeuvreren.

bron: Belga