Brussel kan maar weinig vruchten plukken van de brexit

Brussel kan maar weinig vruchten plukken van de brexit

Dat blijkt uit een analyse van de Londense denktank New Financial. In totaal trekken 100 bedrijven naar de Ierse hoofdstad. Luxemburg (60), Parijs (41), Frankfurt (40), en Amsterdam (32) vervolledigen de top vijf. Volgens New Financial nemen banken, verzekeraars en vermogensbeheerders in totaal meer dan 900 miljard pond, of ruim 1 biljoen euro, aan activa weg uit Londen door de brexit.

Premier Charles Michel trekt vandaag naar Berlijn voor een onderhoud met bondskanselier Angela Merkel. Het brexit-thema zal prominent aanwezig zijn tijdens het gesprek. Michel heeft eerder een lang telefonisch contact gehad met Theresa May en een informeel onderhoud met de Franse president Emmanuel Macron. België is een van de meest getroffen landen door de brexit, vooral door een harde.

Zoveelste stemming in het Britse parlement

Het Lagerhuis kan vandaag opnieuw over Mays brexit-akkoord stemmen. Dat is tenminste wat May beloofd heeft. Wordt haar deal weggestemd, dan zal het parlement morgen mogen beslissen of het al dan niet een ‘no deal'-brexit wil. Kiest het voor een brexit mét akkoord, dus voor een geordend vertrek uit de EU, dan stemt het parlement donderdag over een uitstel van de brexit. Dat is - opnieuw - wat May beloofd heeft.

Mogelijk ontslag Theresa May

Door de aanhoudende impasse gonst het in Londen echter van de geruchten dat dit scenario niet zal worden gevolgd. Medewerkers van May ontkennen weliswaar dat er vandaag niet zal worden gestemd, maar zeggen niet met zoveel woorden dat het om een bindende stem voor of tegen het brexit-akkoord zal gaan.

Verschillende invloedrijke parlementsleden lieten al verstaan dat May mogelijk ontslag zal moeten nemen als ze haar belofte niet nakomt. Het Europees parlement buigt zich deze week ook over een aantal teksten die de chaos moet vermijden indien er geen akkoord bereikt wordt over de brexit. Gisterenavond vloog May nog in allerijl naar Straatsburg om met Juncker en Europees hoofdonderhandelaar Barnier te onderhandelen.