Brussel en Manneken Pis herdenken 100ste verjaardag Nelson Mandela

Brussel en Manneken Pis herdenken 100ste verjaardag Nelson Mandela

De stad Brussel heeft vandaag de 100ste verjaardag van Mandela gevierd met verschillende festiviteiten. In de Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal weerklonk het Zuid-Afrikaanse volkslied, Manneken Pis draagt een kostuum van Mandela en de ambassadeur van Zuid-Afrika werd ontvangen op het stadhuis. Nelson Rolihlahla Mandela werd exact 100 jaar geleden op 18 juli 1918 geboren in Johannesburg. Om het in 2013 overleden antiapartheisicoon te eren, speelde de Belgische beiaardier Carl Van Eyndhoven het Zuid-Afrikaanse volkslied in de Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal samen met enkele andere Afrikaanse liedjes. Nadien ging het richting Manneken Pis, die voor de gelegenheid een pak van Nelson Mandela droeg. Het kostuum met nummer 730 uit de collectie van het plassende mannetjes werd in 2004 aangeboden door Zuid-Afrika.

"Op deze dag beseffen we dat Mandela niet enkel van ons alleen is, maar dat hij over de hele wereld een icoon is", zegt de ambassadeur van Zuid-Afrika Baso Sangqu. De plechtigheden eindigden op het Brusselse stadhuis waar schepenen Karine Lalieux, burgemeester Philippe Close en ambassadeur Sangqu het woord namen.

Burgemeester Close had voor de gelegenheid een rugbytruitje van Zuid-Afrika aangetrokken ter ere van François Pienaar, de aanvoerder van het toenmalige Zuid-Afrikaanse rugbyteam dat in 1995 wereldkampioen werd. "Voor mij persoonlijk was het WK rugby in 1995 een van de grootste verwezenlijking van Mandela en zijn strijd tegen racisme", stelt burgemeester Close.

bron: Belga