Broers Hazard schenken Vertonghen galamatch

Broers Hazard schenken Vertonghen galamatch

De verdediger van Tottenham, die in 2007 debuteerde bij de nationale ploeg, werd voor de aftrap uitgebreid in de bloemen gezet. Ceulemans kwam hem een shirt met rugnummer 97 overhandigen, terwijl Eden Hazard voor de gelegenheid zijn aanvoerdersband afstond.

Belga / D. Waem

Op het veld beleefde Vertonghen lang niet de lastigste interland uit zijn carrière. Cyprus, 70ste op de FIFA-ranking, plooide met z'n tienen voor de goal terug en stelde aanvallend nauwelijks iets voor. De enige vraag was dus: hoeveel goals zouden de Duivels maken? Vijf of meer en ze zouden Duitsland het record van best scorende ploeg in de kwalificaties ontfutselen. Altijd leuk.

Hazards

De Duivels, of misschien beter de Hazards. Meervoud, want naast Eden mocht ook kleine broer Thorgan eindelijk zijn volwaardig debuut maken in het A-elftal. De twee strooiden kwistig met hakjes en andere technische hoogstandjes, wat de oudste na twaalf minuten al de openingstreffer opleverde.

Thorgan verzuimde om er vlak voor rust 2-0 van maken, maar deed dat dan maar meteen na de pauze. De speler van Borussia Mönchengladbach werkte in de rebound binnen na een poging van Michy Batshuayi, die in de spits de voorkeur kreeg op Romelu Lukaku en Dries Mertens.

Tien minuten later was Eden alweer aan de beurt. Na handspel van een Cypriotische verdediger stuurde hij doelman Konstantinos Panagi vanop elf meter de verkeerde kant uit. In de slotfase legde invaller Lukaku de eindstand vast op 4-0, nummer vijf werd afgekeurd wegens buitenspel.

Reekshoofd

Dankzij de logische zege sluiten de Rode Duivels de kwalificatiecampagne in groep H af met 28 op 30, het beste resultaat ooit. Op 1 december vindt de loting plaats voor de WK-eindronde. België geniet als reekshoofd van een beschermde status.

Nederland zal er dan niet bij zijn. Onze noorderburen moesten in groep A met 7-0 winnen van Zweden, maar de teller bleef steken op 2 goals. In groep B stootte Portugal de tot dan ongeslagen Zwitsers in extremis van de leidersplaats én ontfutselde het bijhorende WK-ticket. In Lissabon haalden Cristiano Ronaldo en co het met 2-0.