Britten wilden heel Hongkong verhuizen naar Noord-Ierland

Britten wilden heel Hongkong verhuizen naar Noord-Ierland

Het plan kwam van professor sociologie Christie Davies. Die had zelfs al een locatie voor de miljoenen mensen voorzien: volgens hem moest er een stadstaat worden opgericht op het schiereiland Magilligan. De man meende dat de inwoners van Hongkong toch geen politieke toekomst hadden onder Chinees gezag.

Britse frustratie

Zijn suggestie werd enthousiast onthaald door de Noord-Ierse ambtenaar George Fergusson die gesprekken opstartte met het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. De gesprekken vonden plaats in 1983, zo blijkt uit het archief. Maar het plan werd niet overal op applaus onthaald, vooral omdat de situatie in Noord-Ierland toen ook gespannen was. Men vreesde voor nog meer verdeeldheid tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Het is niet duidelijk of het voorstel ook op ministerieel niveau werd behandeld. Maar het wijst volgens The Guardian wel op de frustratie en onzekerheid die er in Britse kringen heerste over het kwijtspelen van Hongkong. Hongkong was oorspronkelijk Chinees, maar in 1898 werden de Chinezen gedwongen het gebied af te staan aan de Britten. In 1984 kwamen beide landen uiteindelijk overeen om Hongkong terug onder Chinees bewind te brengen.

(foto: Base64)