Britten sturen documenten naar Vietnam om slachtoffers te helpen identificeren

Britten sturen documenten naar Vietnam om slachtoffers te helpen identificeren

De Britse politie heeft documenten naar Vietnam gestuurd voor de identificatie van enkele van de 39 mensen die woensdag dood werden aangetroffen in een koelwagen in het Engelse Essex.

De dossiers van vier slachtoffers werden overgemaakt aan Hanoi. Bui Thanh Son, de viceminister van Buitenlandse Zaken, zegt dat Vietnam nu zal proberen om over te gaan tot de identificatie van de slachtoffers. Er werden onder meer bloedstalen genomen bij Vietnamezen die melding hadden gemaakt van vermiste familieleden. Die stalen zullen vergeleken worden met het DNA-materiaal van de slachtoffers.

Volgens het blad VnExpress zijn zeker 24 Vietnamese families betrokken. Er zijn tien mensen vermist in Ha Tinh en veertien in Nghe An, twee centraal gelegen provincies.

Aanvankelijk werd nog gemeld dat de slachtoffers in de koelwagen de Chinese nationaliteit hadden. Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat een deel van de slachtoffers afkomstig was uit Vietnam.

Nguyen Xuan Phuc, de Vietnamese eerste minister, heeft zaterdag alvast een onderzoek bevolen naar de mensensmokkel. In de provincie Nghe An werden zaterdag vier mensen opgepakt bij een actie tegen twee verschillende mensensmokkelnetwerken. Maar er werd niet meegedeeld of er een verband is met het Britse onderzoek.

Een van de opgepakte Vietnamezen is de directeur van een organisatie die studies in het buitenlandse organiseerde. Tussen september 2015 en januari 2019 zou die onderneming honderdduizenden dollars ontvangen hebben voor ongeveer 400 mensen, aldus nog VnExpress.

bron: Belga