Britten rouwen om alpaca Geronimo: «De overheid heeft hem vermoord» (foto’s)

De Britse autoriteiten hebben ondanks protesten onder de bevolking de alpaca Geronimo laten inslapen. De berglama had volgens de autoriteiten een ernstige ziekte. Overheidspersoneel haalde Geronimo onder politiebewaking op bij een boerderij in Wickwar in South Gloucestershire in het zuidwesten van Engeland.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Geronimo kwam uit Nieuw-Zeeland en bevond zich sinds augustus 2017 in het Verenigd Koninkrijk. Daar testte het dier twee maal positief op een vorm van rundertuberculose. Eigenaresse Helen Macdonald trok de betrouwbaarheid van die testen in twijfel en voerde tevergeefs een juridische strijd om Geronimo te redden.

Petitie

Macdonald stond niet alleen in haar verlangen om de alpaca te behoeden voor een dodelijke injectie. Een petitie om het leven van het dier te sparen, leverde bijna 150.000 handtekeningen op. Ook prominente Britten als tv-presentator Chris Packham en Stanley Johnson, vader van premier Boris Johnson, steunden volgens de Britse openbare omroep BBC de campagne om Geronimo te redden.

Pro-Geronimo-demonstranten trokken begin augustus door het regeringscentrum in Londen om te eisen dat het leven van de alpaca gespaard zou worden. De autoriteiten lieten zich echter niet vermurwen. Volgens de verantwoordelijke overheidsdienst Defra was de test die bij het dier is afgenomen zeer betrouwbaar. Het beest diende te worden geruimd voor verdere verspreiding van de dodelijke en besmettelijke ziekte te vermijden.

‘RIP Geronimo’

Ook media hebben veel aandacht besteed aan het lot van het dier. De dood van Geronimo was ’breaking news’ bij omroep BBC. De populaire tabloid The Sun kopte «RIP Geronimo» op zijn site en schreef dat het dier is omgebracht door «huurmoordenaars» in beschermende pakken van Defra.

Betogers hadden eerder op de dag moeten toezien hoe de kleine lama bij de boerderij van Macdonald omringd door politiemensen in een voertuig werd geladen en afgevoerd. Bij het verblijf van de alpaca bleven spandoeken achter met opschriften als «Wij zijn Geronimo».

In een mededeling liet Helen Macdonald verstaan dat ze «er absoluut kapot van is. Ze willen me niet zeggen waar ze Geronimo naartoe hebben gebracht. De overheid weigerde een constructieve dialoog, ze waren altijd al van plan om hem te vermoorden.»