Brit faalde al 107 keer op het theoretisch rijexamen

Brit faalde al 107 keer op het theoretisch rijexamen

Het Driving and Vehicle Standards Agency (DVSA), de Britse instantie verantwoordelijk voor voertuigen en rijbewijzen, geeft jaarlijks een verslag uit waarin onder andere het grootste aantal gefaalde examens gerangschikt wordt. Vorig jaar ging die titel voor slechtste leerling naar een 30-jarige vrouw uit Ilford, die na haar 113de poging nog niet geslaagd was. Een man uit dezelfde Londense wijk stond ook op de lijst, met 66 mislukte pogingen.

De Britse krant The Mirror mocht de geüpdatete cijfers al inkijken. De recordhoudster behoudt haar titel, al krijgt ze stevige concurrentie van een lokale uitdager. De man uit Ilford heeft op een jaar tijd immers 41 keer het theoretische rijexamen afgenomen en was elke keer gebuisd. Zo nadert hij op de titelverdedigster, die het afgelopen jaar geen enkele poging ondernam.

Alle theorietesten hebben natuurlijk ook een financiële weerslag. The Mirror schat dat beide inwoners van Ilford samen 6.500 pond (8.350 euro) hebben neergeteld voor al hun pogingen. Gelukkig is er nog goed nieuws voor het paar: de kost voor een theoretisch examen zakte recent van 25 pond naar 23 pond.

Als het duo eindelijk slaagt voor hun theoretische examen, zijn ze er natuurlijk nog niet klaar mee. Net als in België volgt dan het praktisch gedeelte. Indien ze er niet in slagen daarvoor te slagen in twee jaar tijd, moeten ze hun opnieuw hun theorie-examen afleggen. Het hoogste aantal praktijkpogingen ligt gelukkig iets lager. Een 38-jarige man uit Liverpool had 'slechts' 39 pogingen nodig.

Belga / S. Gremmelprez