Brexit - Vooraanstaande conservatief gaat May vertellen dat ze moet opstappen

Een vooraanstaand partijlid van de Conservatieve Partij van de Britse premier Theresa May zal haar een van de komende dagen vertellen dat ze moet opstappen tegen juni. Zoniet riskeert ze een nieuwe poging van parlementsleden om haar uit het zadel te wippen. Dat bericht de Sunday Times.

Graham Brady, de voorzitter van het invloedrijke 1922 Committee, gaat May zeggen dat zeventig procent van de conservatieve parlementsleden haar ontslag wil vanwege de manier waarop ze de brexit afhandelt, aldus de Sunday Times.

May overleefde een vertrouwensstemming in december. De partijregels schrijven voor dat ze nu een jaar niet kan uitgedaagd worden. Maar er doen geruchten de ronde dat de conservatieven de regels zouden veranderen om toch een nieuwe stemming te kunnen organiseren.

Binnen de partij heerst grote onvrede over de manier waarop May de brexit afwikkelt. Normaal had die al moeten plaatsvinden op 29 maart. Maar ze werd eerst uitgesteld tot 12 april, en later tot 31 oktober, omdat May er niet in slaagde om haar brexitdeal door het parlement te loodsen.

May beloofde eerder al op te stappen als het parlement haar deal zou aanvaarden.

bron: Belga