"Brexit-onderhandelingen aangrijpen om EU te hervormen"

"Brexit-onderhandelingen aangrijpen om EU te hervormen"

De Brexit-onderhandelingen moeten aangegrepen worden om de Europese Unie te hervormen. Dat populistische politici als Marine Le Pen en Geert Wilders naast de macht hebben gegrepen, wil niet zeggen dat de burgers geen verandering willen. Dat was vandaag de teneur tijdens een actualiteitsdebat in het Europees Parlement. "Er is één vergissing die we niet mogen maken: denken dat de oorlog voorbij is en dat het populisme en het nationalisme definitief verslagen zijn." Volgens liberaal fractieleider Guy Verhofstadt heeft de Brexit een schokgolf door Europa gejaagd en willen de meeste Europeanen de Unie niet verlaten, "maar ze blijven zich tegenover de EU toch zeer kritisch opstellen".

Miljoenen Britten, Fransen en Nederlanders hebben sinds vorig jaar "anti-Europees" gestemd, stelde ook Raffaele Fitto van de eurokritische ECR-fractie vast. "We moeten in de spiegel durven kijken. De mensen willen verandering en duidelijke antwoorden krijgen op hun bezorgdheden. We moeten de Brexit-onderhandelingen aangrijpen en ons afvragen waar we heen willen." Meer flexibiliteit en een grotere rol voor de nationale parlementen is de richting die de ECR wil inslaan.

Ook de groene en de extreemlinkse fracties trekken naar eigen zeggen lessen uit de Brexit en het (relatieve) succes van populistische, anti-Europese politici. Zij willen een rechtvaardiger, socialer Europa. Wie wat uit de toon viel, was de Duitse fractievoorzitter van de EVP. Volgens Manfred Weber is het populisme verslagen en waait er een 'wind of change' door Europa, "waar we de vruchten van moeten plukken". Zijn landgenoot Reinhard Bütikofer (Grünen) zette hem op Twitter meteen op zijn plaats: "Triomferen is voorbarig. Er zijn nog veel veranderingen nodig in de EU".

bron: Belga