Brandstoffraude - Onderzoeksrechter beslist zes personen aan te houden in dieselfraudedossier

De onderzoeksrechter van Limburg heeft beslist om zes verdachten aan te houden in het onderzoek naar grootschalige dieselfraude. Drie van deze verdachten werden effectief naar de gevangenis overgebracht, terwijl de aanhouding van de drie anderen personen gehandhaafd werd in de vorm van elektronisch toezicht. Dat liet het parket van Limburg vrijdagavond weten. De voorzitter van VOKA Limburg, Francis Wanten, keerde met een enkelband naar huis. Wanten is de grote man achter de brandstoffenhandel Comfort Energy met hoofdzetel in Hasselt. Speurders van de federale gerechtelijke politie Limburg en opsporingsambtenaren van Douane en Accijnzen vielen woensdag en donderdag op 23 locaties binnen. De politiemensen namen vrachtwagens, auto's en bezwarende documenten in beslag. Ze verzegelden ook een aantal tankstations. In totaal werden veertien verdachten gearresteerd.

De grootschalige accijnsfraude draait om het ontkleuren van mazout. De financiële winst voor de organisatie bestaat uit het prijsverschil tussen rode mazout en diesel aan de pomp. De fraude is op jaarbasis geschat op vele tientallen miljoenen euro. Bij de gerechtelijke actie zijn twee actieve ontkleuringsinstallaties aangetroffen, eentje in Gosselies en een in Balen.

Twee broers uit Genk zouden alweer de spilfiguren zijn. S. M. leeft al een tijdje ondergedoken, vermoedelijk in Turkije. Het Limburgse parket zal om zijn uitlevering vragen. In Tongeren werden S. M. en zijn broer in december 2018 voor grootschalige dieselfraude veroordeeld tot 5 jaar cel en het betalen van een totale boete van ruim 130 miljoen euro. De veertiger stond toen samen met zijn broer en anderen terecht voor het ontkleuren van ruim 7 miljoen liter rode huisbrandolie en voor het illegaal doorverkopen ervan als witte diesel.

bron: Belga