Bourgeois wil drempel voor Europese steun kmo's verlagen

Bourgeois wil drempel voor Europese steun kmo's verlagen

N-VA-Europarlementslid Geert Bourgeois wil dat kmo's makkelijker toegang krijgen tot het Europese fonds dat bedrijven moet bijstaan die zwaar getroffen zouden worden door een harde brexit. Hij dringt aan op een aanpassing van de voorwaarden. Begin deze maand had de Europese Commissie voorgesteld om extra geld vrij te maken uit de Europese solidariteits- en globaliseringsfondsen voor bedrijven die zwaar te lijden zouden hebben na een ongeordend Brits vertrek. Er zou tot 780 miljoen euro ter beschikking worden gesteld.

Bourgeois begroet het voorstel, maar hij vreest dat de drempel voor vele kleinere Vlaamse kmo's tot het globaliseringsfonds te hoog zal zijn. "De Commissie legt de lat op minimum 250 werknemers. In Vlaanderen heeft 97% van de Vlaamse kmo's minder dan 50 werknemers", stelt de oud-minister-president donderdag.

De Commissie laat weliswaar toe dat kleinere bedrijven samen steundossiers kunnen indienen wanneer de impact zich laat voelen in een hele sector or regio, maar Bourgeois vreest niettemin dat kleinere bedrijven door de mazen van het net zullen vallen.

"Daarom stel ik voor om de lat van het aantal werknemers lager te leggen en om rekening te houden met het relatieve belang van de uitvoer voor het getroffen bedrijf. Voor een groot bedrijf betekent bedrag x misschien 7 procent van de hele omzet, voor een kleine kmo kan datzelfde bedrag best 70 procent zijn", legt Bourgeois uit.

Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de lidstaten. Het VK vertrekt normaliter op 31 oktober uit de EU. Premier Boris Johnson hoopt voordien nog een akkoord over een geordende boedelscheiding te bereiken, maar hij sluit een vertrek zonder akkoord niet uit.

bron: Belga