Bosbranden Californië - Trump en gouverneur bekvechten over bosbranden in Californië

Bosbranden Californië - Trump en gouverneur bekvechten over bosbranden in Californië

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag de gouverneur van Californië Gavin Newsom ervan beschuldigd slecht werk te leveren om de bosbranden in zijn staat te bestrijden. Hij dreigt ermee de geldkraan dicht te draaien. Volgens Trump heeft hij Newsom tijdens hun eerste ontmoeting al advies gegeven over hoe hij bosbranden moet voorkomen. "Ik zei hem dat hij de grond van zijn bossen moet 'schoonmaken' los van wat zijn bazen, de milieu-activisten, van hem vragen", aldus de president op Twitter.

Verder hekelde hij dat de gouverneur elk jaar de federale overheid om geld vraagt als de bosbranden uitbreken in Californië. "Hij gedraagt zich als een kind", verklaarde de Republikein aan journalisten aan het Witte Huis. Hij dreigde ermee de hulp aan de staat stop te zetten.

Newsom beet - ook op Twitter - van zich af. "U gelooft niet in de klimaatverandering. Gelieve niet deel te nemen aan dit gesprek."

Het botste al wel vaker tussen Trump en de staat. De president haalde eerder al aan dat Californië zijn bossen en waterbronnen niet goed beheert.

In de buurt van Los Angeles braken donderdag door krachtige wind nieuwe bosbranden uit. Meer dan 1.500 brandweermannen zijn ingezet om de vlammen te bestrijden. Zondag is de wind wat gaan liggen, wat het gemakkelijker maakt om het vuur te blussen.

bron: Belga