Boliviaanse vicepremier gedood door boze mijnwerkers

Boliviaanse vicepremier gedood door boze mijnwerkers

Stakende mijnwerkers hebben de Boliviaanse vicepremier Rodolfo Illanes ontvoerd en doodgeslagen. Dat melden de Boliviaanse media en het nieuws wordt bevestigd door de autoriteiten, aldus persagentschap Associated Press. Illanes was naar Panduro getrokken, waar mijnwerkers protesteren tegen de mijnbouwwetgeving, om te onderhandelen met de manifestanten. Minister Carlos Romero noemde de moord op Illanes een "laffe en brutale moord" en vroeg aan de mijnwerkers om het lichaam van de vicepremier aan de autoriteiten over te dragen.

Eerder verklaarden Romero en procureur-generaal Ramiro Guerrero al dat Illanes werd gekidnapt. De lokale media schreven dat de man werd doodgeslagen, maar dat nieuws was tot nu toe niet bevestigd.

Volgens minister van Defensie Reymie Ferreira zullen de daders hun straf niet zullen ontlopen, en verklaarde dat tussen de 100 en 120 mensen werden opgepakt in het kader naar het onderzoek naar de moord, aldus de Spaanse krant El País.

De stakende mijnwerkers vragen meer mijnbouwconcessies, het recht om te werken voor privébedrijven en een grotere vertegenwoordiging van de vakbonden. De nationale federatie van mijnbedrijven in Bolivia, die ooit een belangrijke bondgenoot was van de linkse president Evo Morales, had opgeroepen tot een "oneindig protest", nadat de onderhandelingen over de wetgeving mislukten.

De protestacties escaleerden deze week nadat de manifestanten dinsdag een autosnelweg blokkeerden. Woensdag werden drie mijnwerkers gedood door de politie bij een poging om de blokkade stop te zetten. De regering verklaarde dat ook 17 politieagenten gewond raakten bij de rellen.

bron: Belga