BOB wordt geheelonthouder

BOB wordt geheelonthouder

«Deze winter gaan we voor nul. Een beetje drinken bestaat niet. De échte BOB heeft nul op», klinkt het. Met deze leuze wordt de misvatting dat «enkele glazen wel geen kwaad zullen kunnen» uit de wereld geholpen. BOB wordt dus geheelonthouder op het vlak van alcoholconsumptie.

2,8% blaast positief

«Ieder jaar zijn er meer dan 4.500 ongevallen met letsels waarbij één weggebruiker onder invloed was van alcohol», aldus minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR, foto links). «Dat komt neer op 12% van het totale aantal ongevallen.» Samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA, midden) en Brussels staatssecretaris van Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V, rechts) heeft Galant de campagne voorgesteld.

BOB viert dit jaar zijn 20-jarig bestaan. De voorbije jaren hebben de campagnes met affiches, radio- en tv-spots, maar ook met alcoholcontroles van de politie die eraan gekoppeld zijn, voor bewustmaking gezorgd. Tijdens de laatste campagne blies slechts 2,8% positief.

Weekend zonder alcohol

Van nu tot eind januari zijn er meer alcoholcontroles op de weg met een grote piek tussen 15 en 18 januari, wanneer er een speciaal BOB-weekend plaatsvindt. Dat wordt «het weekend zonder alcohol» en naast politiecontroles zal er ook animatie rond de BOB-figuur georganiseerd worden. Dat gebeurt met een blaasmachine (foto) die bij grote evenementen wordt ingezet en nuchtere chauffeurs beloont.

Minister Jambon benadrukte nog dat de grote inzet van politieagenten bij de terreurdreiging geen invloed zal hebben op de controles. «Alcohol eist jaarlijks heel wat doden in het verkeer. Het is dus geen verhaal van of-of, maar wel van en-en. We moeten op beide terreinen manschappen inzetten. Ieder volgens zijn kennis van de problematiek», aldus Jambon.