BlackBerry maakt geen smartphones meer

BlackBerry maakt geen smartphones meer

Chronisch verlieslatend

De drastische maatregel komt er na een lange, maar tevergeefse strijd om de smartphonetak van het bedrijf opnieuw rendabel te maken. De beslissing is dan ook geen verrassing: de hardwareafdeling van BlackBerry is chronisch verlieslatend. CEO John Chen kondigde vorig jaar al aan dat BlackBerry zijn smartphonedivisie zou afstoten bij een volgende serie slechte cijfers.

Op die slechte cijfers was het niet lang wachten. In het tweede kwartaal van dit jaar zakte de omzet al naar 334 miljoen dollar (297 miljoen euro), wat een pak minder is dan de 490 miljoen dollar (436 miljoen euro) van het jaar ervoor. Tegelijk liep het nettoverlies op tot 372 miljoen dollar (331 miljoen euro), terwijl er vorig jaar nog 51 miljoen dollar (45 miljoen euro) winst gemaakt werd. Dat gaf voor Chen de doorslag bij zijn beslissing om een streep te trekken onder de smartphonedivisie. BlackBerry zal wel nog toestellen verkopen onder eigen naam, maar die zullen door andere bedrijven gemaakt worden. De focus zal daarbij komen te liggen op het ontwerpen van veilige, betrouwbare smartphones met een eigen software.

Strategische heroriëntering

Die strategische shift stelt BlackBerry in staat om zich meer op de software te concentreren. Geen onlogische keuze, aangezien de computerprogramma's van het bedrijf het wél goed doen. Deze zomer nog lanceerde men nog de Hub-software voor Android, waarmee gebruikers in één app alle berichten kunnen bundelen. Blackberry zal de Hub en andere software verder ontwikkelen in de hoop zo terug winstgevend te worden.