BIZAR. Gigantisch containerschip dat Suezkanaal blokkeert legde 'fallusroute' af (foto)

BIZAR. Gigantisch containerschip dat Suezkanaal blokkeert legde 'fallusroute' af (foto)
alvorens het Suezkanaal binnen te varen.

Het containerschip Ever Given legde een bizarre route af alvorens vast te lopen in het Suezkanaal. 'Shipwatchers' identificeerden een 'fallusachtig' traject op de map. Of die route daadwerkelijk de bedoeling was, is niet duidelijk.

Zeker is wel dat het containerschip vervolgens vastliep. Volgens de Egyptische Autoriteit van het Suezkanaal (SCA) was een sterke zandwind verantwoordelijk voor het ongeluk. Deze blies het schip van haar koers en beperkte de zichtbaarheid, waardoor het de kade raakte en vastliep.

Het gevaarte van 220.000 ton ligt nu dwars over de hele breedte van het kanaal en maakt al het verkeer door de druk bevaren verbindingsloop onmogelijk. Acht sleepboten proberen het onder Panamese vlag varende schip van 400 meter los te trekken.

Grootste schip dat ooit in Suezkanaal vastliep

Meer dan honderd schepen liggen aan beide kanten van het Suezkanaal te wachten tot het schip kan worden gesleept. Verwacht wordt dat er nog enige dagen hinder kan zijn voor de scheepvaart. Volgens de BBC, die met een expert sprak, is dit het grootste schip dat ooit in het Suezkanaal is vastgelopen.

Elke dag passeren gemiddeld 50 schepen het Suezkanaal. Het is verantwoordelijk voor ongeveer 12 procent van de wereldwijde handel. Het kanaal is vooral belangrijk voor het transport van olie en vloeibaar gemaakt natuurlijk gas. De oliemarkt heeft al gereageerd op de situatie met een prijsstijging van ruwe olie.