BIZAR. Amerikaanse gouden munt verkocht voor record van bijna 20 miljoen dollar

BIZAR. Amerikaanse gouden munt verkocht voor record van bijna 20 miljoen dollar
AFP / A. Weiss

Het gaat om een nieuw record voor een Amerikaanse munt. Het vorige record stond op naam van ‘Flowing Hair’, een zilveren dollar die in 1794 werd geslagen en die in 2013 voor 10 miljoen dollar werd verkocht.

Op de ‘Double Eagle’ staat aan de ene kant een vrouw die de vrijheid symboliseert, en aan de andere zijde een arend. Ze werden getekend door de Amerikaanse beeldhouwer Augustus Saint-Gaudens.

Geheime diensten

De reeks werd nooit in omloop gebracht, maar enkele verschenen toch op de verzamelmarkt. Ze werden allemaal, op één na, in beslag genomen door de Amerikaanse geheime diensten. De overblijvende munt kwam in de verzameling terecht van koning Faroek van Egypte, waarna ze in 1995 door een Britse verzamelaar werd gekocht. Die kreeg uiteindelijk de toelating om de munt legaal te verkopen, in 2002 voor 7,9 miljoen dollar aan de Amerikaanse ontwerper Stuart Weitzman.

Zeldzaamste postzegel ter wereld

Die laatste deed de munt nu opnieuw van de hand, samen met onder meer de postzegel ‘British Guiana 1 cent magenta’. Die wordt beschouwd als de zeldzaamste postzegel ter wereld. Weitzman had het kleinood in 2014 gekocht voor 9,4 miljoen dollar, maar het bracht nu minder op: 8,3 miljoen dollar.