Bisdom Gent: "Bisschop Van Looy heeft correct gehandeld in zaak van priester Omer V."

Bisdom Gent: "Bisschop Van Looy heeft correct gehandeld in zaak van priester Omer V."

Bisschop Luc Van Looy heeft correct gehandeld in de zaak van priester Omer V. Dat zegt het bisdom van Gent deze namiddag. Omer V. werkte in de jaren 80 als missionaris in Zaïre, waar hij verschillende jongens misbruikt zou hebben. Toen Van Looy in 2004 aantrad, had Omer V. geen pastorale bevoegdheden meer. Maar ondanks een verbod trok Omer V. toch naar Rwanda, waar hij een vzw had om weeskinderen op te vangen. "De bisschop heeft hem herhaaldelijk restricties opgelegd. Wanneer ons gemeld werd dat hij die naast zich neerlegde, werd het dossier overgemaakt aan het parket en aan Rome", zegt het bisdom.

De internationale slachtofferorganisatie Ending Clergy Abuse (ECA) vraagt aan de paus om de rol van de Gentse bisschop te onderzoeken. Van Looy zou niet genoeg gedaan hebben om te verhinderen dat Omer V. naar Rwanda reisde. Maar het bisdom spreekt dat tegen en zegt dat het dossier binnen de kerk correct is opgevolgd. Bij zijn aantreden was Omer V. al met pensioen.

Van Looy vroeg tot tweemaal toe de laïcisering aan van de hoogbejaarde priester. Daarop ging de paus tot vandaag niet in. Van Looy speelde volgens het bisdom alle informatie door aan het Vaticaan toen bleek dat Omer V. opnieuw naar Rwanda was getrokken. Het parket werd op de hoogte gebracht en de Congregatie voor de Geloofsleer werd op de hoogte gebracht.

Het ECA zal in naam van 12 slachtoffers tijdens een bezoek aan Genève de paus vragen om de rol van alle betrokken bisschoppen, onder wie die van Van Looy, te onderzoeken.

bron: Belga