Biocartis zorgt voor vuurwerk op de beurs

Biocartis zorgt voor vuurwerk op de beurs

Het biotechbedrijf Biocartis brak bij zijn beursgang potten. Het bedrijf maakt toestelletjes die razendsnel ziektes kunnen opsporen.

De vraag naar aandelen Biocartis lag 6,5 keer hoger dan het aanbod, waardoor het bedrijf vandaag al, een week vroeger dan gepland, naar de Brusselse beurs trok. De gegadigden kregen dan ook niet alle gevraagde aandelen. CEO Rudi Pauwels toonde zich erg tevreden, maar vond het tegelijk jammer dat sommige mensen ontgoocheld moesten worden.

Het aandeel trok aan 11,5 euro naar de beurs en stond gisterochtend na een kwartier al 26% hoger, om daarna weer wat te zakken. Bij de beursgang werd 100 miljoen euro opgehaald met een uitgifte van bijna 8,7 miljoen aandelen. Biocartis had afgelopen jaar een omzet van 8,5 miljoen euro. Verwacht wordt dat het bedrijf nog zo'n twee of drie jaar verlies zal maken voor winst mogelijk is.

Minilabo

Biocartis lanceerde in september Idylla, een klein toestel dat snel huidkanker kan opsporen. Het ‘minilabo' voert in anderhalf uur tests uit die normaal weken duren. Oprichter Rudi Pauwels wil in de toekomst ook andere ziektes opsporen met het toestel. Het bedrijf wil zo vier tot vijf nieuwe tests lanceren per jaar. In Sierra Leone lopen zelfs al tests om ebola op te sporen met Idylla. De technologie is erg veelbelovend. Momenteel duren zulke tests erg lang en kosten ze handenvol geld.

(jm)