Binnenkort kunnen we ziektes diagnosticeren met een smartphone

Binnenkort kunnen we ziektes diagnosticeren met een smartphone

Smartphones kunnen nu al een hele resem indrukwekkende dingen. Dankzij smartphones lopen we nergens verloren, kunnen we direct video's delen met heel de wereld, een hoop interessante gegevens direct van het internet halen,... Als het van de wetenschappers van de University of Houston afhangt kunnen we binnenkort zelfs ziektes vaststellen aan de hand van een smartphone.

Jiming Bao en Richard Wilson creëerden een systeem waarmee je met je smartphone  kan zien welke bacteriën aanwezig zijn in een staaltje. Ze maakten een glasplaatje bedekt met een materie die gevoelig is aan licht en met verdampt goud waarin hele kleine gaatjes zijn geboord die licht doorlaten.

In die kleine gaatjes zitten antistoffen tegen bepaalde ziektes. Die antistoffen zullen enkel reageren op één specifieke ziekte. Die reactie is nog niet genoeg om het gaatje te vullen dus er worden nog antistoffen toegevoegd die een enzym met zich meedragen waardoor ze zilver beginnen produceren.

Een kwartiertje nadat de staal met bacteriën of virussen langs het plaatje is gegaan, kan het uitgespoeld worden. Door de chemische eigenschappen van het goud blijven de partikels zilver op hun plaats en blokkeren zij het licht voor dat specifieke gaatje.

Daardoor kunnen wetenschappers met een simpele microscoop of zelfs met een smartphone en een extra lens van 15 euro zien welke gaatjes dicht zijn en welke ziekte dus aanwezig is in de staal. Het is dus bijzonder gemakkelijk en betaalbaar om ziektes te diagnosticeren met behulp van dit glasplaatje. Zeker als je weet dat sommige diagnostische apparaten 150.000 euro kosten.

Er zijn wel nog technische problemen die opgelost moeten worden. Een van de grootste uitdagingen is de bacteriën of virussen naar de bodem van het glasplaatje krijgen zodat de resultaten accurater zijn.

Maar als het wetenschapsteam van de University of Houston die problemen kan overwinnen dan hebben ze een snel, makkelijk en betaalbaar systeem ontwikkeld om ziektes mee vast te stellen. Het systeem zou bijzonder handig zijn in rampgebieden waar snel en ter plaatse een diagnose gemaakt moet worden.