Bijna 3 miljard reizen verwacht de komende maand in China

Bijna 3 miljard reizen verwacht de komende maand in China

Vrijdag was de eerste dag van 'Chunyun', de hectische periode rond Chinees nieuwjaar. Die duurt dit jaar van 13 januari tot 21 februari, met het nieuwjaarsfeest op 27 januari.

Chinees nieuwjaar, ook wel het Lentefestival, is de belangrijkste feestdag in het Aziatische land. Bijna iedereen krijgt vijf dagen vrijaf en maakt van de gelegenheid gebruik om de familie te bezoeken. Dat is steeds een enorme stresstest voor alle mogelijke manieren van transport.

Het Chinese ministerie van Transport schat dat maar liefst 2,978 miljard reizen gemaakt zullen worden tijdens de nieuwjaarsperiode. Het grootste deel daarvan (2,52 miljard) zal over de wegen gaan.

Trein- en vliegreizen zijn stevig aan populariteit aan het winnen. Het ministerie verwacht dat 58,3 miljoen reizigers kiezen voor het vliegtuig, terwijl 356 miljoen Chinezen opteren voor het groeiende netwerk van hogesnelheidstreinen. Beide groepen zijn met 10% toegenomen tegenover vorig jaar. Trips over het water sluiten het rijtje met 43,5 miljoen passagiers, een stijging van 2%.