"Bij plan Open Vld wellicht nog vroeger blackout"

"Bij plan Open Vld wellicht nog vroeger blackout"

Als Open Vld kerncentrales vervroegd wil sluiten gaat het licht misschien zelfs voor 2020 uit. Dat zegt Andries Gryffroy (N-VA) in een reactie op het energieplan van Open Vld. Het Vlaams parlementslid is wel lovend voor het voluntarisme dat de partij tentoonspreidt. Open Vld houdt ondubbelzinnig vast aan de kernuitstap in 2025. De kernenergie moet volgens de partij worden vervangen door een decentraal energienetwerk, waarbij iemand met zonnepanelen bijvoorbeeld ook stroom kan leveren aan de buurman. De partij wil zelfs de mogelijkheden onderzoeken om de 'scheurtjescentrales' - Doel 3 en Tihange 2 - vroeger te sluiten, om de veiligheid te verzekeren.

"In mijn berekeningen dreigt er een tekort vanaf 2020 en ik stel vast dat die cijfers niet gecontesteerd worden", reageert Gryffroy. "Als Open Vld centrales vroeger wil sluiten, kampen we dus mogelijk al eerder met een blackout."

Ook N-VA pleit voor meer hernieuwbare energie, maar daarvoor is een transitieperiode nodig. "Onze wetgeving is immers nog niet klaar voor gedecentraliseerde productie en het zal nog enkele jaren duren vooraleer de batterijen voor de opslag zijn ingeburgerd."

Die overgang wil N-VA opvangen met gesubsidieerde gascentrales en mogelijk een latere kernuitstap. "Open Vld moet haar plan becijferen en bewijzen dat het werkbaar is", besluit Gryffroy.

bron: Belga