Bewezen: honden lijken écht op hun baasje

Bewezen: honden lijken écht op hun baasje

Onderzoekers van de universiteit van Wenen beweren dat honden zich aanpassen aan de karaktertrekken van hun eigenaar. Dat blijkt uit een studie bij 132 honden en hun baasjes.

De mensen moesten een persoonlijkheidstest invullen en een vragenlijst over hun favoriete huisdier invullen. Daarnaast werden alle ‘proefkonijnen' geconfronteerd met enkele bedreigende situaties. Tegelijkertijd controleerden de academici de hartslag, het speeksel en het stresshormoon cortisol van de menselijke deelnemers en de honden.

Emotionele besmetting

Wat blijkt? De kwispelende viervoeters én de eigenaars beïnvloeden elkaars reactie op stress. Vooral de mens oefent een grote invloed uit op de hond. Met andere woorden hebben neurotische types ook vaak een onrustige hond, terwijl kalme eigenaars vaak vergezeld worden door een exemplaar dat al even go with the flow is.

"Honden zijn gevoelig voor de emotionele toestand van hun baasje, en emotionele besmetting tussen de twee is mogelijk", besluiten de vorsers. Ze schreven hun bevindingen neer in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.