Betaal eenvoudig door met je bankkaart te zwaaien

Betaal eenvoudig door met je bankkaart te zwaaien

Tegen het einde van het jaar zal je in alle Carrefour-winkels in België met je betaalkaart kunnen betalen zonder de kaart in een gleuf te moeten steken en zonder de pincode te moeten intikken. Enige voorwaarde is dat je kaart de technologie voor het contactloze betalen (Near Field Communication of NFC) ondersteunt, maar dat is nog geen vanzelfsprekendheid. Het is «de eerste keer dat een grote winkelketen zijn klanten contactloos betalen gaat aanbieden».

Uit veiligheidsoverwegingen wordt het contactloze betalen beperkt tot rekeningen van 75 euro. Dit om te vermijden dat dieven met een gestolen kaart enorme aankopen zouden kunnen doen.

Visa

Het aanbod is een samenwerking van Carrefour België, Worldline (dat het betalingsverkeer beheert) en kaartenuitgever Visa Europe. Dat betekent echter niet dat je alleen met een Visa-kaart contactloos kan betalen. De enige voorwaarde is dat je betaalkaart uitgerust is met de NFC-technologie. Die technologie is momenteel nog niet algemeen ingeburgerd. KBC kondigde in april aan dat het zijn nieuwe bankkaarten zou uitrusten met NFC. Zij zijn voorlopig nog de enige, al zouden er «dit jaar nog aankondigingen van andere banken te verwachten zijn». Kaarten waarmee je contactloos kan betalen, dragen het NFC-symbool. Dat is een logo met golfjes, vergelijkbaar met het wifi-symbool.

In elk geval zijn alle Carrefour Visakaarten wel al met NFC uitgerust. In de 45 hypermarkten van de keten kan je met die kaart sinds 2010 al contactloos betalen. Tegen het einde van het jaar zouden daarnaast ook de 437 Market- en 265 Express-winkels van Carrefour klaar moeten zijn voor het contactloze betalen. De verwachting is dat ook de betaalterminals van andere winkelketens de komende jaren standaard contactloze betalingen zullen kunnen verwerken