Bestseller over kwantumfysica in zeven lessen

Bestseller over kwantumfysica in zeven lessen

‘Sette brevi lezioni di fisica', binnenkort ook in Nederlandse vertaling verkrijgbaar als ‘Zeven korte lessen uit de fysica', is in korte tijd uitgegroeid tot een bestseller die in Italië met meer dan 300.000 verkochte exemplaren ‘Fifty Shades of Grey' heeft verslaan. "Zo veel succes had ik nooit verwacht", zegt de 59-jarige professor Rovelli in zijn universiteitskantoor."Ik heb wel bewust gekozen om te schrijven voor iedereen in plaats van voor specialisten. Alle saaiigheid eruit.Vooral de schoonheid van de moderne wetenschap wilde ik etaleren."

Rovelli slaagt erin om kleppers als Einsteins relativiteitstheorie, kwantummechanica, de architectuur van het universum en zwarte gaten op een heldere manier te condenseren in zijn instructieboekje. "Toch verberg ik het mysterie niet. Wanneer iets onduidelijk is, is dat zo", geeft de professor toe. “We achten ons brein almachtig, maar het is niet ontworpen om alles te vatten. Onze hersenen stellen ons in staat om te jagen, eten en praten, niet om atomen en sterrenstelsels te begrijpen."

Films als ‘Interstellar', ‘The Theory of Everything', ‘The Martian' en binnenkort ‘First Man' prikkelen onze hang naar de sterren. Volgens Lieven Scheire is er een soort nerd-revival aan de gang. "Ik ben geen trendwatcher, maar mijn vermoeden is dat technologie ons dagelijkse leven immens is binnengedrongen. Dagelijks komen we in contact met computers en smartphones. Dan stel je je al sneller de vraag: hoe werkt dat juist?'", vertelt hij in De Morgen.

Foto Pixabay