Beslissing op proces in beroep van kardinaal Pell valt op 21 augustus

Beslissing op proces in beroep van kardinaal Pell valt op 21 augustus

De beslissing op het proces in beroep tegen de Australische kardinaal George Pell zal op 21 augustus bekendgemaakt worden. Dat laat het gerecht donderdag weten. De gewezen nummer drie van het Vaticaan werd veroordeeld tot zes jaar cel wegens pedofilie. Pell kreeg in maart een maximumstraf van zes jaar cel nadat een jury hem in december schuldig had bevonden aan seksueel misbruik van twee koorknapen in een kathedraal in Melbourne in het midden van de jaren zestig.

De voormalige aartsbisschop van Melbourne en Sydney, die ook schatbewaarder van het Vaticaan was, vindt de veroordeling "onredelijk" omdat die gebaseerd is op de getuigenis van slechts een van de twee slachtoffers. Het tweede slachtoffer stierf in 2014 aan de gevolgen van een overdosis en heeft niet over het misbruik getuigd.

Zijn advocaten zijn er op uit dat de schuldigverklaring teniet wordt gedaan of dat er een nieuw proces moet komen. Een andere reden die zij aanvoeren is dat er sprake is van een "fundamentele onregelmatigheid" in de rechtsgang.

Pell blijft tot de uitspraak in de cel zitten.

bron: Belga