Berlusconi: "Alle irreguliere immigranten in Italië zijn misdadigers"

Berlusconi: "Alle irreguliere immigranten in Italië zijn misdadigers"

Migranten zonder papieren die de voorbije jaren in Italië zijn aangekomen, zijn allen "misdadigers", want zij kunnen onmogelijk een reguliere job bemachtigen. Dat heeft oud-premier Silvio Berlusconi gesuggereerd in een vandaag afgedrukt interview met de krant Il Foglio. De stoere uitspraak van Il Cavaliere houdt allicht verband met de verkiezingen in maart in Italië. Berlusconi haalt in het interview een cijfer aan van "minstens 500.000 illegalen" in de Laars - allen aangekomen "door de schuld van linkse regeringen (in Rome, nvdr)".

De gedachtegang van Berlusconi gaat als volgt: die mensen maken geen kans op een reguliere job, dus moeten ze om te overleven de wet breken. En dat doen ze door "zwartwerk, prostitutie, overvallen, drugshandel, diefstal enzovoort". "Natuurlijk heb je dan schrik van hen", beklemtoonde Sua Emittenza zijn xenofobie.

Berlusconi's uitspraken hebben vermoedelijk een electoraal doel. Hoewel hijzelf geen politiek mandaat meer mag bekleden nadat hij schuldig is bevonden aan belastingontduiking, ijvert hij voor een zege op 4 maart van zijn rechtse Forza Italia-partij, die een grootscheepse alliantie nastreeft met de extreemrechtse partijen Lega (de voormalige Lega Nord) en Fratelli d'Italia (Broeders van Italië, genoemd naar het Italiaanse volkslied). Die alliantie zou, volgens de jongste peilingen, 35 procent halen bij de verkiezingen en zou, mocht die score oplopen tot 40 procent, mogelijk zelfs een parlementsmeerderheid behalen.

bron: Belga