Belgische wielertalenten van Aert en Evenepoel verbazen vriend en vijand

Belgische wielertalenten van Aert en Evenepoel verbazen vriend en vijand

De toekomst van het Belgische wielrennen ziet er heel rooskleurig uit. Met Wout van Aert en Remco Evenepoel staan er twee toekomstige toppers klaar en het duo heeft vandaag allebei laten zien wat ze in hun mars hebben. Van Aert won voor de tweede dag op rij een rit in het Criterium du Dauphiné, de belangrijkste voorbereidingswedstrijd op de Tour de France. Evenepoel schreef dan weer de tweede etappe van de Baloise Belgium Tour op zijn naam. Na een pittig parcours door de Vlaamse Ardennen kwam hij solo over de meet.

Van Aert is smaakmaker van de Dauphiné

Het Criterium du Dauphiné is momenteel de speeltuin van Wout van Aert. De renner van Lotto-Jumbo was vandaag de snelste in de vijfde etappe en klopte in de massasprint Sam Bennett en Julian Alaphilippe. Gisteren won hij ook al met ruime voorsprong de individuele tijdrit. In de eerste rit finishte hij als derde en in etappe 3 moest hij enkel Bennett nog voorlaten.

Van Aert maakte vandaag na 229 kilometer tussen Saint-Vulbas Plaine de l'Ain en Saint-Michel-de-Maurienne van een moment van vertwijfeling bij favoriet Bennett gebruik om vroeg aan de sprint te beginnen en denderde weergaloos richting tweede zege op rij. Bennett wipte in extremis voorbij Julian Alaphilippe naar de tweede plek, Philippe Gilbert eindigde als negende. In het algemene klassement behoudt Yates zijn voorsprong van respectievelijk vier en zes seconden op eerste achtervolgers Dylan Teuns en Tejay Van Garderen.

Evenepoel rijdt iedereen aan flarden

Remco Evenepoel heeft zijn eerste individuele zege bij de profs te pakken. In de tweede etappe van de Baloise Belgium Tour haalde de negentienjarige Evenepoel het na 180,8 kilometer tussen Knokke-Heist en Zottegem solo, met een voorsprong van liefst 42 seconden op het jagende peloton. Daarin won zijn Nederlandse ploegmakker Fabio Jakobsen de sprint om de tweede plaats. Tim Merlier werd knap derde. Evenepoel neemt de leiderstrui meteen ook over van de Nederlander Jan-Willem van Schip (Roompot-Charles). Vrijdag wordt er een individuele tijdrit gereden in deze Ronde van België, over 9,2 kilometer in Grimbergen.

(lees verder onder de foto)

Remco Evenepoel komt alleen over de meet in Zottegem. Belga / D. Stockman

Evenepoel versnelde op 12 kilometer van de eindmeet uit een omvangrijke kopgroep en kreeg het gezelschap van Victor Campenaerts. Evenepoel nam het meeste werk voor zijn rekening en Campenaerts moest alle zeilen bijzetten om de Deceuninck - Quick-Steprenner te volgen. Met nog 6 kilometer voor de finish sloeg Campenaerts in een bocht onderuit en lag de weg helemaal open voor de 19-jarige Evenepoel om een dubbelslag, ritwinst en leidersplaats, te behalen. De eenzame vluchter begon aan de 'Gouden Kilometer' en boekte zo nog eens 9 bonificatieseconden. Evenepoel kwam niet meer in de problemen en haalde het in Zottegem op magistrale wijze.

Wielerwereld zwaait met lof

De prestaties van de twee jonge Belgen vallen natuurlijk op. Heel wat mensen uit de wielersector en fans van de sport uiten hun bewondering dan ook op Twitter.

Can all cyclists sign this petition to deny @mathieuvdpoel @WoutvanAert and @EvenepoelRemco access to the roadraces for the following 4 years. Thank you

— Thomas De Gendt (@DeGendtThomas) 13 juni 2019

What a guy @EvenepoelRemco big congrats ??and the rest of the @deceuninck_qst team

— Patrick Lefevere (@PatLefevere) 13 juni 2019

Tweede etappe in de Ronde van België: eerste profoverwinning van Eddy Evenepoel.

— Thijs Zonneveld (@thijszonneveld) 13 juni 2019

Echt heel benieuwd wie er de komende 15 jaar derde gaat worden achter Van der Poel en Van Aert #dauphine pic.twitter.com/sgjgLeCLCc

— Johan van der Zande (@jopie81) 13 juni 2019