Belgische tak van Thales Alenia Space werkt mee aan Europese ruimtemissie FLEX

Belgische tak van Thales Alenia Space werkt mee aan Europese ruimtemissie FLEX

Ook de Belgische tak van het ruimtevaartconcern Thales Alenia Space neemt deel aan de FLEX-missie van het Europese Ruimtevaartbureau ESA om de fotosynthese van planten in kaart te brengen en aldus de gezondheid van het aardse ecosysteem te evalueren. De groep heeft met ESA een contract van ongeveer 150 miljoen euro afgesloten om de missie te leiden. De FLEX-satelliet steunt op het instrument FLORIS dat de fluorescentie van de plantengroei in kaart brengt om aldus de fotosynthese te kwantificeren. Dit moet beter laten inzien hoe koolstof zich tussen planten en de atmosfeer verplaatst en hoe fotosynthese invloed heeft op de cycli van koolstof en water. Bovendien moeten de data een beter inzicht geven in de gezondheid van onze vegetatie.

De Belgische tak van Thales Alenia Space staat in voor het "elektrisch hart" van de kunstmaan. Deze PCDU (Power Conditioning & Distribution Unit) zet in het bijzonder de door de zonnepanelen en batterijen verworven energie om in energie voor de onderscheiden systemen van de satellieten. Bovendien zorgt Thales Alenia Space België voor uitrusting ten behoeve van het doorsturen van informatie naar de grond.

Thales Alenia Space heeft drie vestigingen in België, met name in Charleroi, Hasselt en Leuven. Er werken 700 mensen. FLEX moet in 2023 de ruimte ingaan met de lichte Europese draagraket Vega, en een zonsynchrone baan draaien op 815 kilometer hoogte.

bron: Belga