Belgische spitsen breken records bij de vleet

Belgische spitsen breken records bij de vleet

Lukaku maakte zaterdag vrijwel in zijn eentje brandhout van Bournemouth (6-3). Al na dertig seconden bracht onze landgenoot Everton op voorsprong, een evenaring van het snelste doelpunt ooit in de Premier League.

Het bleek de voorbode van een erg productieve namiddag, waarin ‘Big Rom' het publiek in het Goodison Park meer dan eens liet krijsen van plezier. Eerst leverde hij nog een assist af voor ploegmaat James McCarthy, waarna Lukaku zelf de 3-0 voor zijn rekening nam. In de slotfase van de wedstrijd deed de Rode Duivel nog twee keer de netten trillen.

Hij brengt zijn seizoenstotaal zo op zestien, goed voor de eerste plaats in de topschutterslijst. Alexis Sanchez en Diego Costa volgen voorlopig op de voet met vijftien goals. Na afloop werd Lukaku bedolven onder de superlatieven, onder meer door zijn trainer Ronald Koeman.

«Romelu was echt uitzonderlijk sterk vandaag», liet de Nederlander optekenen. «Ik heb nog nooit een speler gezien die zo precies is in de afwerking. Hij had vier kansen en daarmee scoorde hij vier goals. Hij is een van de beste aanvallers ter wereld.»

Naast Lukaku tekende ook Dries Mertens voor een knalprestatie. In de Serie A hielp hij Napoli met een hattrick aan een klinkende 1-7 overwinning op bezoek bij middenmoter Bologna. Zijn eerste treffer kwam er op vrije trap, de overige twee maakte Mertens als een echte spits oog in oog met doelman Antonio Mirante.

Voor de kleine Leuvenaar is het al de derde hattrick van het seizoen. Net als Lukaku heeft hij na al zestien keer gescoord in de competitie. Ook Mertens is daarmee topschutter, al tellen Mauro Icardi, Edin Dzeko en Gonzalo Higuain slechts een goal minder. Hij is de eerste Belg ooit die daarin slaagt.

Tot dusver stond het doelpuntenrecord voor een landgenoot in de Italiaanse competitie op vijftien. De genaturaliseerde Braziliaan Luis Oliveira sloeg daar in de jaren negentig twee keer in, voor Cagliari en Fiorentina.