Belgische banken starten met flitsbetalingen

Belgische banken starten met flitsbetalingen

België wordt een van de eerste landen op het Europese vasteland om zo'n flitsbetalingen aan te bieden. De Belgische banken zullen er eind volgend jaar mee beginnen, al staat nog niet vast welke banken vanaf dag één zullen deelnemen aan de ‘Instant Payments'.

Andere landen

"Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Zwitserland bieden het al aan", zegt Febelfin-woordvoerster Isabelle Marchand. "In onze buurlanden Frankrijk en Nederland zijn ze ook bezig met de ontwikkeling, maar daar zou de uitvoering voor 2019 zijn." Volgens Febelfin toont ons land zich met dit initiatief "opnieuw een sterke speler in het betaalverkeer".

Digitalisering

De bankenorganisatie wijst erop dat flitsbetalingen niet alleen in het voordeel van de consument zijn, maar dat bedrijven zo hun betalingen sneller ontvangen en hun cashflow verbeteren. Voor de Belgische banken is digitalisering geen nieuw verhaal, beklemtoont Febelfin. "Er wordt al jaren massaal in technologie geïnvesteerd. Hierdoor kan ons land, met succesverhalen zoals Bancontact en Isabel, terugvallen op heel wat expertise binnen betaaltechnologie en financiële technologie in het algemeen. Dat laat de sector toe om via de instantbetalingen een leidende rol op te nemen binnen Europa."

Op Europees vlak worden ook initiatieven genomen om flitsbetalingen mogelijk te maken. Ook tegen november 2018 moet er binnen de landen van Sepa (Single Euro Payments Area) een platform uitgewerkt zijn dat instant payments mogelijk moet maken. Alle EU-landen maken deel uit van Sepa, aangevuld met IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino en Zwitserland.