België voorziet 7,6 miljoen euro voor humanitaire hulp aan Irak

België voorziet 7,6 miljoen euro voor humanitaire hulp aan Irak

België trekt dit jaar 7,6 miljoen euro uit om humanitaire projecten voor Irak te ondersteunen bij de wederopbouw. Dat heeft federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) vandaag bekendgemaakt tijdens zijn bezoek aan dat land, dat na de strijd tegen IS weer werk moeten maken van de wederopbouw. Iets meer dan de helft van het bedrag (4 miljoen euro) gaat naar het humanitair fonds voor Irak van het VN-bureau voor de coördinatie van Humanitaire Hulp (OCHA). Daarnaast gaat er nog financiële steun naar de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR (1 miljoen euro), het wereldvoedselprogramma (1 miljoen euro) en Handicap International (1,6 miljoen euro).

België mikt bij de wederopbouwprojecten voor Irak in de eerste plaats op onderwijs en gezondheidszorg, zo zegt De Croo, die momenteel samen met Europees commissaris voor Humanitaire Hulp Christos Stylianides een humanitair bezoek brengt aan Irak.

"Je kan IS (Islamitische Staat) wel verslaan met wapens, maar als je het echt wil doen verdwijnen, dan moet je de harten heroveren", klinkt het. "Je moet de mensen de kans geven om hun leven herop te bouwen, zodat het extremisme niet opnieuw een voedingsbodem krijgt."

"Iedereen zal daarvoor inspanningen moeten doen, ook de Irakezen. Maar ik voel wel dat er een pagina omgeslagen is", vervolgt de minister.

Sinds het begin van de strijd tegen IS heeft België in totaal al 41,6 miljoen euro uitgetrokken voor rechtstreekse humanitaire bijdragen voor Irak.

bron: Belga