België belandt op de tiende plaats in ‘betuttelingsindex'

België belandt op de tiende plaats in ‘betuttelingsindex'

Om de Europese landen te rangschikken in de Nanny State Index baseerde de Britse denktank Institute of Economic Affairs zich op het beleid inzake drie domeinen: eten, drinken en roken, met een onderscheid tussen de gewone en de elektronische sigaret. Hoe strenger de regelgeving of ‘zondetaksen' die de regering oplegt, hoe hoger het land komt te staan op de lijst. Top drie-landen Finland, Zweden en Groot-Brittannië zijn volgens de ‘betuttelingsindex' het meest bemoeizuchtig.

"De resultaten zijn deprimerend voor diegenen onder ons die willen dat de overheid zich buiten ons privéleven houdt", zegt Christopher Snowdon, hoofd van de lifestyle economie van het Institute of Economic Affairs (IEA). "Tenzij je een alcohol- en rookvrije vegetariër bent, is mijn advies om naar Duitsland of Tsjechië te gaan deze zomer."

E-sigaretten

In ons land zijn de taksen op wijn en bier niet al te streng en mogen cafés en restaurants zelf kiezen tot hoe laat ze alcohol serveren. Qua opgelegde beperking van het zoutgehalte in brood, kaas en vlees is het Belgische beleid al iets strenger. Het is vooral de tot voor kort verboden verkoop van nicotinehoudende e-sigaretten die ons land doet klimmen naar de tiende plaats in de lijst.