"België al jarenlang op de hoogte van verdachte adopties uit Congo"

"België al jarenlang op de hoogte van verdachte adopties uit Congo"

België was wellicht al jarenlang op de hoogte dat er een probleem was met het Congolese weeshuis Tumaini, waaruit ontvoerde kinderen naar ons land werden gebracht. Dat vermoedt Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA), die dinsdag Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) ondervroeg in het parlement. De federale regering zou de deelstaten al voor 2014 hebben gewaarschuwd. Het federaal parket voert momenteel een onderzoek naar alle adopties die via het weeshuis uit Kinshasa zijn gebeurd. De instelling van de Belgisch-Congolese Julienne Mpemba uit Namen regelt al jarenlang adopties met ons land. Minstens in drie gevallen is er sprake van identiteitsfraude en mogelijk ook ontvoering. De drie kinderen werden bij hun ouders weggehaald onder het mom van een vakantiekamp.

"Een bron bij het Franstalige agentschap voor adoptie heeft mij info doorgespeeld waaruit blijkt dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Justitie Koen Geens al voor de opening van het adoptiekanaal met het bewuste weeshuis, in 2014, een negatief advies hebben gegeven. Dat gebeurde op basis van de 'malafide achtergrond' van Julienne Mpbemba", aldus Parys.

Volgens het parlementslid moet dat advies destijds ook aan het Vlaamse agentschap zijn verstrekt. "Bovendien heeft de ngo 'Les amis de Nelson Mandela pour la défense des droits humains' zowel in 2013 als in 2014 de Belgische ambassade op de hoogte gesteld van malafide praktijken in het weeshuis. Is die mail niet gelezen op de ambassade? Of is hij aan de kant geschoven door het parket of door de adoptie-agentschappen? "

Vandeurzen rekent op het gerechtelijk onderzoek om de waarheid aan het licht te brengen en zegt alle medewerking van de Vlaamse diensten toe. Hij wijst er wel op dat er bij interlandelijke adopties altijd een afweging moet worden gemaakt tussen twee sentimenten. "Langs de ene kant is er de vraag van adoptie-ouders om adopties succesvol af te ronden en proactief nieuwe kanalen te zoeken. Langs de andere kant is er terughoudendheid en voorzichtigheid die aan de dag moet worden gelegd omdat in die landen niet alle elementen van een rechtsstaat zoals wij die kennen beschikbaar zijn", aldus de minister.

bron: Belga