Belgen zijn loyaal tegenover werkgever

Belgen zijn loyaal tegenover werkgever

Het sociaal secretariaat ondervroeg werknemers uit België, Duitsland, Frankrijk, het Groothertogdom Luxemburg, Nederland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Daaruit blijkt dat de Belgen (77,6) zeer loyaal zijn tegenover hun werkgever. Enkel de Nederlanders (81,6%) scoren op dat vlak beter, terwijl Oostenrijkse werknemers (63,7%) het minst trouw zijn aan hun bedrijf.

Optimisme

Daarnaast geeft bijna 85% van de Belgen aan dat ze zeker zijn van hun job. Ze geloven in het voortbestaan van het bedrijf en in hun eigen positie binnen de organisatie. Hiermee scoren we het hoogst van alle ondervraagde Europeanen. Nederland volgt met 81,9% en Luxemburg sluit de top drie met 78,8%. In Oostenrijk geven minder dan zes op de tien werknemers aan jobzekerheid te hebben.

"Het optimisme in ons land past in de sterke economische conjunctuur vandaag", zegt Jan Laurijssen, managing consultant bij SD Worx. "Toch is het opmerkelijk, want het lijkt haaks te staan op de vloedgolf van digitalisering en robotisering. Voor wie flexibel is en op andere vaardigheden inzet, hoeft dit dus geen bedreiging te betekenen. De vraag is of werknemers, maar ook werkgevers, zich hiervan bewust zijn."

Groeimogelijkheid

Op het vlak van de doorgroeimogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling moeten de werkgevers nog een tandje bijsteken. In België zegt 58,7% van de werknemers voldoende groeikansen te krijgen. "Er is op vijf jaar tijd weinig veranderd op het vlak van concrete loopbaanpraktijken", zegt Laurijssen. "Jobmobiliteit is nochtans ontzettend belangrijk in de huidige context waarin de arbeidsmarkt steeds meer flexibel wordt en waarbij we evolueren van een job voor het leven naar een loopbaan voor het leven."