Belgen zijn gemakkelijk doelwit voor hackers

Belgen zijn gemakkelijk doelwit voor hackers

De onderzoekers van het bedrijf hebben miljoenen poorten van miljoenen apparaten gecontroleerd om te checken hoe kwetsbaar ze zijn. Als de wetenschappers toegang kregen tot gegevens "waarvan algemeen aanvaard wordt dat het niet slim is om ze zomaar beschikbaar te maken over het internet", kregen de toestellen een slechtere score. De resultaten goten ze in een National Exposure Index.

België prijkt op de oneervolle eerste plaats. Ons land wordt op de voet gevolgd door Tajikistan en Samoa. Vietnam is het best beveiligd tegen hackers.

Rijke landen

Opvallend is dat we in de ranglijst verschillende landen met een hogere ontwikkelingsgraad terugvinden. Zo vervolledigen Australië en China de top vijf. Frankrijk bezet op zijn beurt plaats 13 en de Verenigde Staten plaats 14. Onze noorderburen zijn dan weer nergens te bespeuren in de top 50.

Deze bevindingen liggen wel in de lijn van de verwachtingen van de experten. Ze gaan ervan uit dat rijkere economieën ook een grotere aanwezigheid hebben op het internet en dat veel bedrijven een snelle economische winst belangrijker vinden dan beveiliging tegen hackers.

Naast bedrijven zijn ook de bevolking zelf de boosdoeners. In hoogontwikkelde landen zijn domotica als slimme thermostaten en lampen meer ingeburgerd. Het probleem is dat deze toestellen vaak niet goed beschermd zijn, waardoor cybercriminelen ook hier hun slag kunnen slaan.

"Nergens verloopt de beveiliging perfect", besluit Rapid7. "Jammer genoeg merken we dat met encryptie beveiligde communicatie nog steeds geen standaard is."

Foto AFP / T. Samson