Belgen met ambitie aan de start in Ironman Hawaii

Belgen met ambitie aan de start in Ironman Hawaii

Triatleten die na 3, 86 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer fietsen en een marathon lopen over de finishlijn komen in Kona zijn allemaal helden, maar slechts één kan de grootste held zijn. De topfavoriet voor de zege dit jaar is opnieuw de Duitser Jan Frodeno, de winnaar van vorig jaar. Al is het al van 2009 geleden dat iemand zijn titel kon verlengen. Frodeno verkeert in elk geval in topvorm. In juli verbeterde hij nog het vijf jaar oude wereldrecord op de lange afstand in de Challenger Roth triatlon.

Frederik Van Lierde

De grootste uitdager is naar goede gewoonte Frodenos landgenoot Sebastian Kienle, de winnaar van 2014. Bij de andere outsiders horen onder meer de Amerikanen Tim O'Donnell, vorig jaar derde, en Ben Hoffman. Ook onze landgenoot Frederik Van Lierde (foto), de winnaar van 2013, wil opnieuw meedoen voor de zege. Vorig jaar was voor hem een rampjaar. Hij liep toen aan het begin van de marathon in vierde positie, maar stortte bij het lopen volledig in en zakte terug naar een 25ste plaats.

Van Lierde brak in april zijn sleutelbeen, maar staat naar eigen zeggen in topvorm aan de start. In tegenstelling tot vorige jaren deed hij het dit jaar bewust rustig aan, net als in zijn succesjaar 2013.

Bart Aernouts

Ook Bart Aernouts gaat opnieuw voor de top 10. Vorig jaar moest hij opgeven, maar eerder werd hij al 9de (2014), 8ste (2013) en 11de (2012). Bij de vrouwen halen Tine Deckers en Alexandra Tondeur alles uit de kast.