Belgen hebben minder cash in hun portemonnee

Belgen hebben minder cash in hun portemonnee

ING bevroeg duizend Belgen en analyseerde zowat 20 miljoen transacties in België, tussen begin maart en eind augustus. Daaruit blijkt dat 70% van de Belgen minder cash gebruikt sinds ze contactloos kunnen betalen. Ook zegt 59% minder cash te gebruiken dan een jaar geleden.

De coronapandemie versnelde het dalende gebruik van baar geld. ING wijst op de sluiting van fysieke winkels tijdens de lockdown, de anderhalvemeterregel en de angst dat bankbiljetten het virus zouden overdragen. Cash is weliswaar nog niet verdwenen, stelt ING: «In eerste instantie blijft contant geld opvallend populair voor kleine voedingsuitgaven, als zakgeld, als spaarmiddel en als betaalmiddel in de taxi».

Besmettingen stijgen

De besmettingen blijven ondertussen stijgen in alle provincies, behalve in Luik, Luxemburg en Vlaams-Brabant. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent het hoogste aantal gevallen. Daar kwamen er elke dag 123 besmettingen bij, een stijging met 15% in vergelijking met de week voordien. In totaal werden tussen 31 augustus en 6 september 3.568 nieuwe gevallen vastgesteld.