Belgen hebben meer schulden dan inkomen

Belgen hebben meer schulden dan inkomen

Belgische banken geven met dalende rentetarieven de mogelijkheid aan gezinnen om steeds meer te lenen. Daardoor groeide het volume hypothecaire kredieten naar 194,6 miljard euro. Dat betekent dat 80% van de gezinsschulden komt van hypotheekleningen. België drijft daarmee verder weg van de eurozone, waar de dalende gezinsschulden al een tijdje onder het Belgische niveau liggen.

Experten waarschuwen voor de groeiende schuldgraad, die eind september 2015 naar 100,6% van het jaarinkomen klom. "Het niveau is niet alarmerend, maar de evolutie is wel verontrustend. De cijfers beginnen tegen te spreken dat we grote spaarders zijn", zegt Econopolis-econoom Geert Noels in De Tijd.

De overdreven kredietgroei kan op termijn ook een zeepbel in de woningmarkt voeden. "In België steken meer en meer mensen zich fors in de schulden om een huis te kopen. Uiteraard zet een lage rente aan om grotere bedragen te lenen, maar dat vertaalt zich wel in hogere huizenprijzen. Met andere woorden: de Belg kan meer lenen, maar de betaalbaarheid van de huizen is niet verbeterd", stelt Noels nog vast.

Volgens de Nationale Bank blijft de financiële positie van gezinnen "al met al robuust" dankzij het grote financiële vermogen van de Belgen. Wel waarschuwt de bank voor de ongelijke verdeling van dat vermogen, die ‘risicohaarden' creëert in de hypotheekmarkt.

Foto Pixabay