Belgen gebruiken steeds meer mobiel internet

Belgen gebruiken steeds meer mobiel internet

Tussen eind 2014 en begin dit jaar is in België het aantal simkaarten met een dataverbinding met meer dan 15% gestegen, van 6,4 miljoen naar 7,4 miljoen. De penetratiegraad van mobiel internet steeg zo naar 66,1%, meer dan een verdubbeling op drie jaar tijd. Dat is minder dan het Europese gemiddelde van 71,6%, maar België doet het wel beter dan buurlanden Frankrijk (64,9%), Duitsland (65,1%) en Nederland (66%).

«Enkele jaren geleden bengelde ons land nog helemaal onderaan in Europa», aldus De Croo. «Die achterstand hebben we het voorbije jaar duidelijk goedgemaakt.»

Extra comfort en digitale economie

Mobiele data geeft de gebruiker niet alleen «extra comfort, maar heeft ook een belangrijke economische betekenis». «Mobiele communicatie is één van de belangrijkste motoren van de groei van de digitale economie», aldus de minister. «Hoe meer mensen mobiel online zijn, hoe beter het vooruitzicht voor de ontwikkeling van de digitale economie in ons land.»

Het dataverbruik nam het voorbije jaar dan weer toe met 48%. Het gemiddelde verbruik van mobiele data per maand bedraagt nu 739 MB, tegenover gemiddeld 500 MB een jaar geleden. In 2012 verbruikten de Belgen nog in totaal 3,77 miljoen GB data. Dat verzesvoudigde naar 23,45 miljoen GB in 2014.

4G en 5G

Ten slotte is ook de dekking van het 4G-netwerk buitenshuis erop vooruitgegaan. Uit de cijfers van de operatoren en de nieuwe dekkingskaarten die telecomregulator BIPT vandaag publiceert, blijkt dat vandaag bijna 97% van het grondgebied 4G-dekking heeft. Meer dan 99% van de bevolking heeft toegang tot 4G.

Volgens De Croo moeten de operatoren blijven investeren in hun netwerken. Eens het snellere 5G-netwerk beschikbaar is, moeten zij ook «zo snel mogelijk mee op de kar te springen».

De minister bezoekt vandaag de Belgische bedrijven die zich op het Mobile World Congress in Barcelona aan de wereld tonen. Hij woont er ook verschillende demonstraties bij rond smart city-oplossingen, het «Internet of Things» en de supermarkt van de toekomst.