Belg stort zich op vastgoed

Belg stort zich op vastgoed

“We kunnen spreken van een stormloop bij de notarissen”, zegt Bart Van Opstal van de notarisbond. Het aantal vastgoedtransacties in het tweede kwartaal steeg met 14% tegenover dezelfde periode vorig jaar naar een absoluut record.

Vooral in Vlaanderen investeren mensen meer in vastgoed met 24% meer transacties, maar ook in Brussel is er een opmerkelijke stijging. “We vreesden ervoor, maar de terreuraanslagen hebben geen negatieve impact gehad op de vastgoedmarkt in de Brusselse gemeenten”, aldus Van Opstal. Wallonië kende dan weer een daling met 2,11%.

Ook tussen de provincies zijn er sterke verschillen. Zo werden er in West-Vlaanderen bijna een derde meer huizen en appartementen verkocht, terwijl dat in Vlaams-Brabant minder dan de helft daarvan was.

Huis kost 236.726 euro

“Investeren in vastgoed is voor de Belg een houvast in een snel veranderende samenleving. Denk maar aan de terreurdreiging en de Brexit”, verklaart Van Opstal de cijfers. “Daarnaast zijn mensen ook op zoek naar rendement. Hetzij als return on investment, hetzij als bijkomend inkomen bij hun gezinsinkomen of hun pensioen. Spaarboekjes en kasbons brengen bijvoorbeeld erg weinig op. Terwijl vastgoed vaak nog behoorlijk rendabel is.”

Toch moeten we dit jaar meer betalen voor vastgoed. Zo werden appartementen 4% duurder in vergelijking met vorig jaar en huizen 0,2%. Voor een woonhuis betaal je in België vandaag gemiddeld 236.726 euro en in Vlaanderen 262.872 euro.