Belg emigreert vooral om economische redenen

Belg emigreert vooral om economische redenen

Als je tijdens de spits een trein opstapt, lijkt het alsof heel de wereld naar ons klein landje is afgezakt. Maar veel Belgen, 442.189 om exact te zijn, maken juist de omgekeerde beweging en kiezen voor een leven buiten onze landsgrenzen. De redenen voor hun afreis zijn uiteenlopend.

De meest voorkomende motivatie is een professioneel voordeel. Uit cijfers van de jobbeurs International Days blijkt dat sterke economieën zoals de Verenigde Staten, Luxemburg en Zwitserland in de top tien prijken van landen waar de meeste Belgen naar emigreren. Bovendien is ook de stijging van onder andere het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en groeiende economieën zoals Brazilië en India tekenend.

Belgen laten ons land ook vaak achter op zoek naar meer zon. Italië, Spanje en Portugal zijn landen die al jarenlang veel gepensioneerden huisvesten. Buitenlandse Zaken, die de statistieken van geëmigreerde Belgen opmaakt, onderschat het aantal landgenoten dat naar Zuid-Europa verhuist, omdat veel mensen op leeftijd daar maar zes maanden per jaar wonen en vaak niet geregistreerd zijn bij de plaatselijke ambassade.

Een derde reden waarom veel landgenoten emigreren is uit affiniteit met een ander land. Bij landen zoals Marokko en Turkije speelt de dubbele nationaliteit hierin een grote rol.