Belg is dol op Nederlandse kust

Belg is dol op Nederlandse kust

Steeds meer buitenlanders brengen een vakantie door aan de kust van onze noorderburen. Dat heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) bekendgemaakt. Afgelopen jaar kwamen er maar liefst 1,6 miljoen Duitsers en bijna 420.000 Belgen genieten van de voordelen die de Nederlandse kust te bieden heeft. Dat zijn er in totaal 100.000 meer dan in 2014.

Minder versteend

Voornamelijk de goede bereikbaarheid, de vriendelijke bevolking, de fiets- en wandelmogelijkheden en het weidse uitzicht vallen goed in de smaak. Voor Duitsers is het beleven van de natuur de belangrijkste motivatie voor een vakantie aan de Nederlandse stranden. Belgen komen er hoofdzakelijk om uit te rusten en te relaxen, maar ook het gegeven dat de Nederlandse kust «minder versteend» is dan de Belgische speelt een belangrijke rol volgens NBTC-woordvoerster Thérèse Ariaans.

Dat het Nederlandse kusttoerisme in de lift zit, is logischerwijs ook positief voor de economie. Zo gaven de buitenlandse toeristen 1,2 miljard euro uit in 2015, zo'n 100 miljoen euro meer dan het jaar voordien. Het NBTC waarschuwt wel voor de «grote» concurrentie. «Het blijft belangrijk om de grote diversiteit en het onderscheidend karakter van onze kuststrook onder de aandacht te brengen.» De onderzoekers zien dan ook punten waarop het kusttoerisme verder ontwikkeld kan worden: restaurants met streekgerechten, excursies naar het achterland, bezoek aan historische bezienswaardigheden en verblijf in kleinschalige accommodaties.

Foto ANP / R. De Waal