Belg aan roer van NAVO-vloot

Volgende maandag neemt fregatkapitein Peter Ramboer het bevel van de permanente NAVO-vloot SNMCMG1 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 1) over van de Letse Commandant Gvido Laudups. Dat meldt het Belgische ministerie van Defensie vandaag. Het is al zes jaar geleden dat de NAVO-vloot een Belgische bevelvoerder had. De plechtigheid vindt plaats in de Marinebasis Zeebrugge. Ramboer zal bijna een jaar lang het bevel voeren over het permanente Navo-mijnenbestrijdingseskader. Hij wordt bijgestaan door een internationale staf die naast de planning van de oefeningen en operaties eveneens de verbinding vormt met het Maritiem Hoofdkwartier in Northwood, Engeland.

De staf zal voor de eerste zes maanden inschepen aan boord van het Nederlands torpedowerkschip Zr.Ms.A900 Mercuur. Buiten haar hoofdtaak, namelijk het ondersteunen van onderzeeboten, kan de Mercuur evenzeer ingezet worden als commandoschip.

Nadien zal het Belgische commando- en logistiek steunschip A960 Godetia voor de volgende zes maanden het vlaggenschip worden van de groep.

bron: Belga